Křídlatka japonská
Jedlá bylina. V této době je čas se po ní poohlížet. Rostlina s mnoha možnostmi použití. Jako zeleninu ji nakrájíme do salátu, můžeme přidat nasekanou do pesta s česnekem medvědím. Jinak nakládáme jako zelí, vaříme, zdobíme jí koláče... Jen ji omyjeme, oloupeme stonek a máme surovinu. Kyselá. Vyzkoušejte... Kořen na léčivé použití.
Stonky můžete 3 minuty spařit, aby se uvolnila kyselina listová, které je v rostlině mnoho. Je to na vás. Já mysláím, že jednou za čas je to lahůdka se vším všudy.
Antibakteriální a antivirové účinky, snižuje cukr v krvi, protizánětlivá, podpůrná na léčbu boreliozy.
Moje PESTO: 1:1 česnek medvědí a křídlatka/čerstvé 20 cm výhonky/ rozmixovat, přidám drcené mandle a olej, kajenský pepř a sůl. Nandám do malých skleniček a před zavíčkováním zaleji ještě olejem. V lednici vydrží týden.