Křídlatka japonská

02.05.2021

Jedlá bylina. V této době je čas se po ní poohlížet. Rostlina s mnoha možnostmi použití. Jako zeleninu ji nakrájíme do salátu, můžeme přidat nasekanou do pesta s česnekem medvědím. Jinak nakládáme jako zelí, vaříme, zdobíme jí koláče... Jen ji omyjeme, oloupeme stonek a máme surovinu. Kyselá. Vyzkoušejte... Kořen na léčivé použití. 

 Stonky můžete 3 minuty spařit, aby se uvolnila kyselina listová, které je v rostlině mnoho. Je to na vás. Já mysláím, že jednou za čas je to lahůdka se vším všudy.

Antibakteriální a antivirové účinky, snižuje cukr v krvi, protizánětlivá, podpůrná na léčbu boreliozy.

Moje PESTO:   1:1 česnek medvědí a křídlatka/čerstvé 20 cm výhonky/ rozmixovat, přidám drcené mandle a olej, kajenský pepř a sůl. Nandám do malých skleniček a před zavíčkováním zaleji ještě olejem. V lednici vydrží týden. 

© 2018 Eva Dušejovská, zpivame@gmail.com
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky