Pesto    Co zahrada dala

Venku to vypadá na podzim, tak podzimní pesto: máta huňatá, lichořeřišnice květy a listy, perila křovitá modrá, bazalka, trochu meduňky a vrcholem je květ afrikánu. Afrikán řežeme jen květ, semeník není nic moc.. Ještě je tam trocha natě pohanky, kterou vysévám každý týden na řez.. Olivový panenský z Kréty, sůl a chilli nebo kajenský pepř, jak komu chutná a míchám bambusem. Dnes nemám mandle ani semínka, oříšky, ale nevadí. Dobrou chuť, mějte se rádi, dělejte si dobroty

Pesto byliny

Allium paradoxum, invazívní rostlina, která zabírá plochy v listnatých lesích a parcích. Když ji najdete, rozemněte v prstech a přičichněte, vůně potvrdí pravost. Prozradí ji i bílé květy a pacibulky. Patří mezi první vitamínové bomby v přírodě, nenechte si ujít. Použijeme do salátů, jako posyp na teplé i studené pokrmy, můžeme sušit na další...

Jedlá bylina. V této době je čas se po ní poohlížet. Rostlina s mnoha možnostmi použití. Jako zeleninu ji nakrájíme do salátu, můžeme přidat nasekanou do pesta s česnekem medvědím. Jinak nakládáme jako zelí, vaříme, zdobíme jí koláče... Jen ji omyjeme, oloupeme stonek a máme surovinu. Kyselá. Vyzkoušejte... Kořen na léčivé použití.

Svízel přítula podporuje čištění ledvin, jater, slinivky břišní, sleziny. Používá se při zástavě močení, tvorbě písku a kaménků. Šťáva z čerstvé natě zalitá horkou vodou se doporučuje užívat při vodnatelnosti. K čaji z této rostliny se vztahuje památný výrok faráře Kúnzleho: "Neřežte, prosím, ledviny, jestliže máte po ruce svízel a...

O svatojánské noci mají léčivé byliny největší sílu, po něm svojí moc ztrácejí. Ze svatojánských bylin se stlala svatojánská postýlka" a květinami se zvenku i zevnitř zdobily domy. Svatojánské byliny se používaly k ochraně a očištění. Magické datum zajišťuje sílu bylin pro léčení.

Úvodní odstavec čtenářům sděluje hlavní téma článku. Pokud jej zobrazíte i v přehledu všech článků, pomůžete čtenářům s rozhodováním, který příspěvek je pro ně zajímavý. Nezapomeňte úvodní odstavec odlišit od zbytku textu. V následujících řádcích najdete další tipy, jak články upravovat.

© 2018 Eva Dušejovská, zpivame@gmail.com
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky